GovTechAsia & FutureGovForum, Singapore

On invitation by two conference organizers, I spent 25-30 January in Singapore to deliver two speeches and a workshop. Since last year’s speech at GovTechAsia 2009 about citizen centricity was received favourably, IQPC asked me to give not only a presentation at GovTechAsia 2010 but also a preconference workshop. This workshop devoted to the eCitizen Charter was attended by participants from Singapore, Hong Kong, Brunei and Dubai. FutureGovForum 2010 organised by Alphabet Media focussed on hot issues like Government 2.0 and cloud computing. During my speech, which dealt especially with citizen involvement, I showed the newest explanimations on petitions and transparency. In his concluding remarks the conference chair (Laurence Millar, former GCIO of New Zealand) reminded the audience to the eCitizen Charter as one of the lessens learned.

Van 25 tot 30 januari op uitnodiging naar Singapore voor twee lezingen en een workshop. Geef net als vorig jaar op de door IQPC georganiseerde conferentie GovTechAsia in het Amara hotel een key note over citizen centricity. Ben de enige niet-Aziatische spreker.

Wegens de belangstelling vorig jaar voor de Dutch eCitizen Charter ben ik gevraagd ook een preconference workshop te verzorgen. De geheel daaraan gewijde sessie van 3 uur wordt bezocht door deelnemers uit Singapore, Hong Kong, Brunei en Dubai.

Daarnaast heeft uitgever Alphabet Media mij uitgenodigd voor hun FutureGovForum dat ook deze week in Singapore wordt gehouden. De ruim 250 deelnemers afkomstig uit Azie zijn zeer geinteresseerd in de Nederlandse aanpak voor citizen involvement. Conferentievoorzitter is Laurence Millar, de net teruggetreden GCIO van Nieuw Zeeland. In het technische deel van het programma veel aandacht voor cloud computing en beveiliging. De enige andere Europese spreker, de Deen Flemming Faber, spreekt in dat kader. De meeste presentaties op deze tweedaagse conferentie in het Regent hotel gaan over Web 2.0 en de betekenis van sociale netwerken. Er is veel belangstelling voor de Nederlandse aanpak van eParticipatie en de BurgerServiceCode. De Engelse video’s van Burgerlink-projecten deden het goed. Zie verder verslag op de website van FutureGovMag.

Had nog onverwacht succes met een grapje dat ik ter plekke verzon. De spreker voor mij vertelde over de digitalisering van ziekenhuizen, waardoor alle patienteninformatie op verrijdbare computers staat: computers on wheels genaamd, afgekort als COWs. Het personeel klaagde echter dat deze trolleys lastig verrijdbaar waren. Verwijzend naar de opmerking van diverse sprekers dat er in hun land meer mobiele telefoons dan mensen zijn, zei ik in mijn introductie dat Nederland meer koeien dan mensen telt. Maar wij hebben geen probleem met het verplaatsen van die cows: je gaat erachter staan en trekt aan de staart. De conferentievoorzitter vond het de moeite waard om bij zijn afsluiting als laatste van de lessons learned te noemen, dat iedereen nu weet hoe je Dutch cows in beweging krijgt. De voorlaatste les was zijn advies om de BurgerServiceCode in te voeren.

Woon nog een postconference workshop bij van SAS over tekstanalyse van ongestructureerde data. Met de enorme groei van Web 2.0 een vakgebied in opkomst. Ze maken onder meer gebruik van Nederlandse universitaire kennis.

Had bij vertrek van Schiphol 1 uur vertraging omdat het vliegtuig sneeuwvrij moest worden gemaakt. Na 13 uur reistijd en 7 uur tijdverschil was de temperatuur bij aankomst in Singapore 33 graden. Gelukkig is het regenseizoen over en waait er een stevige bries. Desondanks vlucht je gauw naar binnen.

Singapore blijft verrassen. Met 5 miljoen inwoners is het in bevolkingsomvang vergelijkbaar met kleineEuropese staten. Het straalt ambitie en efficiency uit, en presenteert zich als voorbeeld van het moderne Azie. Electronic Road Pricing werkt, het openbaar gebied en de metro zijn smetteloos schoon, taxi’s in overvloed en goedkoop, veel luxe winkels en lage prijzen. Aan de andere kant een debat in de media over de Ethnic Integration Policy, die quota voor woningen toewijst aan verschillende groepen. Koopwoningen zijn voor starters onbetaalbaar. De voormalige sterke man, nu minister mentor Lee, mengt zich in de discussie met verzet tegen bouw van goedkope huurwoningen, omdat huur verwaarlozing in de hand werkt. Een koophuis kan ook dienen als onderpand voor het starten van een eigen bedrijf.

Reizen is tegenwoordig veel wachten en in de rij staan, dus biedt lezen uitkomst. De onlangs aangeschafte Amazon Kindle e-book reader bevalt goed. Synchroniseert trouwens automatisch met de Amazon iPhone app, zodat je op het andere apparaat gewoon kan doorlezen. Ook uitstekend leesbaar in de volle zon. Moet nog zien dat de nieuw iPad van Apple beter is.