Uitreiking waarmerk Drempelvrij aan provincie Flevoland

Uitreiking waarmerk Drempelvrij aan provincie Flevoland

“Het is al weer lang geleden dat de opening van een website voorpaginanieuws was. Tegenwoordig heeft iedere organisatie een website, anders besta je niet. Maar dat betekent niet dat het allemaal goede websites zijn. Helaas wordt er dikwijls te veel aandacht gegeven aan een gelikt ontwerp, wat ten koste gaat van een toegankelijke structuur. De gebruiker is de dupe van die verkeerde keuze, want die komt er niet in of verdwaalt. Het is net als met een gebouw: als je niet binnen komt maakt het niet uit hoe mooi het interieur is. Daarom zegt met wel dat toegankelijkheid de moeder is van alle kwaliteitseisen.

Flevoland geeft met haar vernieuwde website in dubbel opzicht het goede voorbeeld. Ten eerste voldoet de website aan de hoogste eisen van toegankelijkheid voor overheidswebsites. Ten tweede heeft men het resultaat onafhankelijk laten toetsen door een erkende inspectie-instelling. De burger centraal stellen is niet alleen beloven je best te doen, maar het resultaat van die inspanning ook objectief laten testen.

Met de toenemende digitalisering wordt internet steeds belangrijker voor dienstverlening en participatie. Toegankelijkheid is trouwens niet alleen van levensbelang voor mensen met een handicap, ruim een kwart van de bevolking heeft baat bij functies als ondertiteling, schaalbare tekst, goed contrast, etc. Helaas voldoen veel websites nog niet aan minimale eisen van toegankelijkheid. Daarom blijft de stichting zich inspannen voor aantoonbare toegankelijkheid via het waarmerk. Flevoland laat zien dat het kan, dus het stichtingsbestuur reikt met genoegen het tastbare bewijs daarvan uit.”

Lelystad, 17 december 2015

Overhandiging_certificaat v2

Bij de foto: Gedeputeerde Michiel Rijsberman van de provincie Flevoland neemt het certificaat in ontvangst uit handen van vice-voorzitter Matt Poelmans van de stichting Drempelvrij